با هجوم و همهگیری ویروس کووید ۱۹ در سراسر دنیا، تولیدیها و کسب و کارها با چالشهایی مواجه شدهاند که به ناچار باید با آنها دست و پنجه نرم کنند. مدیریت در زمان کرونا باعث شد تا برخی از کارخانهها و تولیدیها، ادارات و … در ابتدا با محدودیتهایی که از سوی دولتها وضع شد، کار را تعطیل کردند و برای مدتی در خانه ماندند؛ اما تا کی و تا کجا میشود به این وضع ادامه داد و مدیریت واحد صنعتی را در زمان کرونا به درستی پیش برد؟
به همین دلیل مدیران دنبال راه حلهایی فوری برای اصلاح و امن کردن فضای کار برای کارمندان و کارگرانشان هستند تا بتوانند کار را با خیال راحتتری ادامه دهند. در این نوشته قرار است نکتهها و پیشنهادهایی برای مدیریت واحد صنعتی در زمان کرونا را با هم ببینیم.
روشها، فرایندها و ابزارهایی که به ایمن شدن کارکنان کمک میکند را به شکل قانون دربیاورید و اعمال کنید تا به صورت استاندارد کاری از سوی کارگران و کارمندان رعایت شود. ارتباط دو طرفه خود را با کارکنان حفظ کنید تا هم اعتماد به نفس آنها شکل بگیرد و هم نگرانیهایشان را بشنوید. شما باید مهمترین و اصلیترین دغدغهتان شیوع بین کارکنان باشد، شیوع مکرر و همهگیر. علاوه بر قوانین محافظتی و دستورالعملها، تهیه تجهیزات حفاظت شخصی مثل ماسک و شیلد و وسایل ضدعفونی نیز باید در دسترس همگان قرار بگیرد. اگر امکان رعایت فاصله بین افراد نیز در کسب و کار شما وجود دارد، بهتر است که این را نیز مثل یک قانون کار جدی بگیرید و بر رعایت آن پایبند باشید.
حفاظت از سلامت روان کارمندان و کارگران نیز یکی دیگر از نکتههای مدیریت در زمان کرونا است. کارکنانی که بعد از قرنطینه طولانی به محیط کار بازمیگردند، به احتمال زیاد نیاز به یک مشاوره داشته باشند که لازم است محل کار این مشاوره را در اختیار او قرار دهد تا با سلامت روان کامل شروع به کار کند.
در زمان مدیریت بحران، ارتباط یک نکته و امر کلیدی است. این ارتباط میان مدیران و کارکنان نباید قطع شود. پرداختن درست به اطلاعات روزمره این بیماری، استفاده درست از دانش به دست آمده برای محافظت اشخاص و کارکنان، در اختیار قرار دادن پیام مثبت و سازگار اما صحیح به کارکنان همه و همه میتواند از شیوع بیماری در واحد صنعتی و تولیدی جلوگیری کند.
نظارت بیشتر بر رعایت بهداشت، محدودیت استفاده از ابزارها و امکانات عمومی، ضدعفونی کردن منظم و مداوم محل کار و محلهای پرخطر، محدود کردن تماس کارکنان با یکدیگر و دیگر تمهیدات نیز باعث میشود تا ریسک شیوع این بیماری به شکل قابل ملاحظهای کاهش یابد. مدیران میتوانند ابزارهای لازم برای چکاپ کارکنان از نظر بیماری و نداشتن علائم را تهیه کرده و در اختیار منابع انسانی شرکت قرار دهد تا همه روزه تمام افراد از نظر سلامت چک شوند و هیچ علامتی نداشته باشند.
برای اینکه مطمئن شوید ادامه کارتان به مشکل نمیخورد، باید مدیریت واحد صنعتی در زمان کرونا را بلد باشید. ویروس کرونا به خودی خود واحدهای صنعتی و تولیدی را در ریسک و بحران قرار داده است، عرضه محصول و همیچنین تقاضای محصولات کاهش یافته و عدم اطمینان نسبت به کار هم در مدیران و هم در کارکنان افزایش یافته است. شما باید بتوانید خطرات احتمالی را مدیریت کنید و باید بدانید که ادامه کار کارخانه یا واحد تولیدی شما به همین مدیریت خطرات بستگی دارد. مدیران باید همه خطرات را از قبل پیش بینی و برای آن برنامه ریزی کنند. به عنوان مثال اگر یکی از کارگران در خط تولید شما درگیر بیماری شود و تست او مثبت باشد، شما باید به طور دقیق بدانید که قرار است چه اقداماتی انجام دهید.
شاید نیاز به ایجاد بستر و قابلیتهای جدیدی باشد، اگر کارمند یا کارگری میتواند کار خود را از راه دور انجام دهد، نیاز است که شما برای حفظ فاصله و ایمنی در محیط کار، بستری فراهم آورید تا آنها از منزل خود به امور رسیدگی کنند و آنها را پیش ببرند. ایجاد قابلیت واقعیت مجازی هم میتواند در این زمینه به شما کمک کند، با کمک این فناوریها دیگر حتی نیاز نیست تکنسینها و تعمیرکارها برای انجام امور فنی به کارخانه شما بیایند.
تا زمانی که یکی از راههای انتقال ویروس کرونا، تماس افراد است، همه شرکتها و کارخانهها ترجیح میدهند تا جایی که میتوانند از حضور فیزیکی در محل کار خودداری کنند. هر کسی که حضور او به شکل کامل و همه روزه در محل کار نیاز نیست، از مدیران تا پشتیبان و … را از محل کار دور کنید. میتوانید افراد را به صورت شیفتی، گروهی، دورکار و امثال اینها دسته بندی کنید و به آنها برنامه کاری ارائه دهید تا همه افراد در محل کار جمع نشوند و شلوغ نباشد.
جلسات مدیران و جلسههای بین مدیران و کارمندان، همه میتواند به صورت تماس تصویری و از راه دور انجام شود؛ نرم افزارهای مدیریتی بسیاری نیز برای ارجاع دادن امور نیز به کارمندان و کارگران وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها تا حد امکان تماس بین افراد را کم کرده و ریسک شیوع بیماری را کاهش دهید.